Veckobrev inför bevakning

Information

Hösten är här. Höstbestyren är många och tidvis mycket väderberoende. Grefab har snart länsat hamnen på båtar ändå finns uppgifter om att det finns platser kvar på land. Denna veckas brev blir det längsta då det även är årets sista. Grefab fokuserar nu på felanmälningar på den landbaserade delen, tänk på att inte lämna elkablar i uttagen eller liggandes över vägarna i vinter. Även buset tar nu detta tillfälle i akt, Polisens har i höst fått in mängder med rapporter om stulna utombordare. Var noga när ni tar upp era båtar att så snart som möjligt ta hand om era utombordare. Ett bra tips om man inte kan ta hem sin motor direkt, är att ta hem kåpan och dra ett par tre sopsäckar över motorn. Tyvärr har vi fått till oss att sensorerna saboteras genom att plastpåsar lindas runt dem. Var vaksamma om ni ser något liknande. 

Vi har tidigare ett flertal båtägare som drabbats av inbrott och detta beror delvis på att grindproblem, men även att vi under flera nätter inte haft några personer alls som haft möjlighet att gå vakt. Låt oss kraftsamla denna sista vecka.

Glöm inte att vi har höstmöte i Toleredsskolan den 29e November klockan 18:00 öppnas dörrarna alla är välkomna, man behöver inte vara medlem. Medlemsskap för 2018 kommer dock att kunna lösas på plats. kontant eller swish 100:- vimpel 79 kr jämna pengar om ni betalar kontant.

Om fler går med i Coboats kan vi snabbt meddela enskilda båtägare om vi ser något som hänt med er båt. Under de senaste veckorna har vi i BKH kontaktat flertalet båtägare vars båt behövt tillsyn, vi tackar de vaksamma båtgrannar och vakter som rapporterat till oss i styrelsen så inte andras båtar får onödiga skador. Tyvärr har en båt vält under senaste stormen och vi hoppas att de drabbade får hjälp av sitt försäkringsbolag omgående, redan den 14e kunde en av våra medlemmar kontakta ägaren för information och åtgärd. Stort tack.

Svenska sjö ser fördelarna med Coboats som gör att vi båtägare kan få information i realtid när saker händer i vår hamn. Två båtar som stulits från K-bryggan återfanns senare längre upp i Nordre älv, Coboats kunde bidraga till snabb information till de drabbade. Bilar har setts parkera vid infarten till skjutfältet i norr personerna har avlägsnat sig när vakterna närmat sig, vid kontroll av registrerings nummer har två av fordonen visat sig varit avställda.  Våra vakter gör stor skillnad men också genom att lära känna sina båtgrannar kan vi göra stor skillnad. Lär känna varandra under vakten är vårt tips. passa på att byta nummer med era båtgrannar även under vinteruppläggningen ifall det händer något, vi i hamnföreningen har inte dessa uppgifter och tvingas kontakta Grefab för åtgärd.

Återigen har vi i BKH assisterat räddningstjänsten, denna gång gällande en bränsleläcka i hamnen där ägaren kunde kontaktas och utsläppet minimeras, Grefab gick ej att nå då det upptäcktes efter kl 16:00 då hamnens arbetare avslutar sin dag. Grefab anser inte att någon jour behövs för norra Europas största hamn, inte ens för de 7000 båtplatser man administrerar i Göteborg med omnejd. Grefab hänvisar att denna kostnad skulle hamna på båtägarna och man kan inte motivera den.

Vi ber er alla att vara försiktiga när ni går på bryggorna, en av våra frivilliga råkade ut för ett otäckt fall i våras då en läckande kran på E-Bryggan gjort det halt, som tur var fanns det andra vakter med och personen fick hjälp tillbaka till stugan. Detta med såphala bryggor kommer vi att fortsätta att ta upp med Grefab. problemet återfinnes i flera hamnar med träbryggor. Hösten gör ämnet mycket aktuellt igen.

Polisen gör fler och fler tillslag där man hittar båtmotorer i Västsverige, mycket tack vare spårsändare som aktiverats och går att följa. Flertalet personer har i år lagförts och dömts till såväl böter som utvisningar. Enligt polisens båtsamverkansgrupp så har stölderna i år ökat markant. En mycket trist utveckling som främst kan hindras med aktiv bevakning i hamnarna. Vi står dessutom inför perioden där flest motorer stjäls statistiskt sett, så märk eller ta hem era motorer så snart som möjligt.

Toaletterna städas ej på helgerna utan endast vardagar så lämna i det skick som du vill återkomma till, färgrester och penslar får absolut inte rengöras i handfaten. Miljöstationerna tar hand om färgrester. Vi har bett Grefab att aktivera låsen så icke båtägare inte ska ha access till toaletter/duschar, vi båtägare ska inte behöva hålla allmänheten ren också. Vårt försök att sätta ut tvål misslyckades tyvärr i år då dörrarnas lås inte aktiverades av Grefab. Vi hoppas detta försök kan återupptas 2018.

När kvarliggande master räknades i år låg 162 master och 35 bommar kvar. De flesta utan märkning och med alla möjliga attiraljer kvar. Vi väntar ännu på att Grefab ska ta tag i detta problem som skapar mycket irritation, Tänk på att klä av er mast inför vinterförvaringen och lägg inga master i gångarna. Bra tips på hur man säkrar en topp-tung mast finns på hemsidan.

Bevakning

För att vi ska få till en effektiv bevakning är vi beroende av att du och dina båtgrannar ställer upp på bevakningen. Bevakningstiden är kl 21-06. Samling i vaktstugan, ju fler som kommer! Desto kortare tid krävs av var och en. Om alla kommer blir det ca 3 timmar var att gå under en hel säsong.

En bevakningsansvarig öppnar vaktstugan 21:00 och instruerar vaktstyrkan. För er som har Facebook så ta gärna en titt på Båtsamverkan Väst FB sida för de senaste rapporterna i vårt område. Aktuell information om händelser delar vi även på appen Coboats som kan laddas ner gratis av alla båtägare (finns till mobiler, surfplattor och datorer) och kommer vara en av våra plattformar framöver för realtidsinformation till och bland båtägare i Björlanda. Sök efter Björlanda Kile Alla i appen och ansök om medlemskap så är ni igång.

Titta på hemsidan (www.bkh.nu) eller vid vaktstugan för er specifika tid. Naturligtvis går det bra att ändra till en mer passande tid fram till 31/10 om så önskas. Dyk upp kl 21:00 så förklarar våra bevakningsansvariga hur allt går till. Ta gärna med en bra ficklampa då våra som vi köpt in utvecklar fötter på väldigt kort tid.

Missar man helt bevakningen under 2017 så har bidraget i år höjts från 300:- till  500:- självklart vill vi hellre ha er på plats i vaktstyrkan.

Bevakning V44

Vecka 44 har bryggplatserna, C104 -> C115 och O118 -> O131 kallats till bevakning.

Gör detta till ett trevligt sätt att lära känna varandra. Var vaksamma och hjälp varandra. I stugan är värmen på hela natten, TV´n fungerar och ni kommer själva överens vilka tider ni ansvarar för vid uppstarten. Kolla gärna väderprognosen inför vakten, vi har samlat en del länkar på vår hemsida som kan vara till hjälp både till vakten och inför färder till sjöss. Har ni en intressant händelse som andra båtägare kan ha intresse av så kontakta gärna vår ansvarige för roderbladet.

Lite tillbaka

Vi fortsätter i år med att dela ut bevakningsdekal direkt till dem som går bevakning glöm inte att notera ert dekal nummer i liggaren. Alla som fullgjort sitt ansvar får 20% rabatt av SeaSea och Fladen Store i Björlanda. Rabatten gäller på ordinarie sortiment vid ett tillfälle. Dock tidigast 2 veckor efter fullgjord bevakning. Rabatten gäller fram till 1a maj 2018. Man uppger sin bryggplats vid detta köp så var noggranna att även detta noteras i bevakningsliggaren, skriv tydligt.

Felanmälan

Grefabs tidigare vision för Björlanda Kile

Samtliga felanmälningar inlämnade till BKH skickar vi in till Grefab enligt deras egna kommunikationsvägar. Arbete pågår så Grefab inser vikten av denna funktion samt hur viktigt det är med feedback och återkoppling till såväl personal, hamnföreningen och båtägare. Grefab har under större delen av sommaren haft en elektriker på plats för att åtgärda fel, dock är anläggningen ålderstigen och behöver mer än en quick fix för att leva upp till erforderlig standard. BKH har lyft frågan till Grefab om en total översyn av elen. Samtal pågår för prioriteringar under 2018 i samtliga hamnar, BKH är aktiva i detta arbete och en diger lista har lämnats in för våra prioriteringar.

Grefab har ett jouravtal som gäller kvällar och helger med Safeteam. Blir det något fel på grindarna ring 031-802480. samma jour går även att kontakta om man blivit inlåst efter att grindarna stängts, detta kostar dock enligt jourtaxa. Övrig felanmälan görs i häftet i vaktstugan, via Coboats eller hemsidan så tar vi i hamnföreningen upp detta med Grefab. Det går även att göra via Grefabs hemsida men då de vill ha person eller medlems nummer så kanske man inte är lika benägen att göra det och då hjälper vi gärna till med detta i BKH.

Parkering

Parkering är gratis under vinterhalvåret för fordon.

Roderbladet

Som alltid är vi intresserade av vad ni haft för er under sommaren och om det kan glädja eller inspirera andra så skicka gärna en insändare till vår roderblads representant. Vi söker nu även en person som skulle kunna ta över rollen som chefredaktör, ta gärna kontakt med oss i BKH för mer information och vad rollen innebär, eller ge förslag på någon ni tror kan vara lämplig.

Tack för att ni ställer upp!

Mvh styrelsen i BKH

Björlanda 1955-67

Björlanda 2011-2014

 

historiska foton eniro